2018 - 10 - 7104 Sayılı KDV Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 178 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun
VERGİ SİRKÜLERİ
Sirküler Tarihi: 09.04.2018
Sirküler No : 2018 / 10
Konu : 7104 Sayılı KDV Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 178 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun
KDV Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 178 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (7104 sayılı) 06.04.2018 tarih ve 30383 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu sirkülerimizin konusunu 7104 sayılı kanun ile vergi kanunlarına ve diğer bazı kanunlara getirilen düzenlemeler oluşturmaktadır.
Katma Değer Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler
Arsa Karşılığı İnşaat (Kat Karşılığı İnşaat) İşlerinde “Teslim” İle İlgili Tereddütler Giderilmiştir.
Bu kanunun 1. Maddesiyle 3065 sayılı KDV Kanunu’nun Teslim başlıklı 2. Maddesinin beşinci fıkrasına “Bu Kanunun uygulanmasında arsa karşılığı inşaat işlerinde; arsa sahibi tarafından konut veya işyerine karşılık müteahhide arsa payı teslimi, müteahhit tarafından arsa payına karşılık arsa sahibine konut veya işyeri teslimi yapılmış sayılır.” cümlesi eklenmiştir.
İlgili madde hükümleri 06.04.2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Arsa Karşılığı ve İnşaat İşlerinde Emsal Bedel Maliyet Bedeli Esasına Göre Belirlenecektir.
Bu kanunun 7. Maddesiyle 3065 sayılı KDV Kanunu’nun Emsal Bedeli ve Emsal Ücreti başlıklı 27. Maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“6. Arsa karşılığı inşaat işlerine ilişkin bedelin tespitinde, müteahhit tarafından arsa sahibine bırakılan konut veya işyerinin, Vergi Usul Kanununun 267 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ikinci sıradaki maliyet bedeli esasına göre belirlenen tutarı esas alınır.”
İlgili madde hükümleri 06.04.2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Müzayede Mahallerinde Yapılan Satışlarda Bu Satışları Yapanların Verginin Mükellefi Olduğu Hüküm Altına Alınmıştır.
Bu kanunun 2. Maddesiyle 3065 sayılı KDV Kanunu’nun Mükellef başlıklı 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) numaralı bendinden sonra gelmek üzere (ç) bendi eklenmiştir.
“ç) Müzayede mahallerinde yapılan satışlarda bu satışları yapanlar,” ibaresi eklenerek müzayede mahallerinde yapılan satışlarda bu satışları yapanlar verginin mükellefi olarak tayin edilmişlerdir.
İlgili madde hükümleri 06.04.2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Fazla ve Yersiz Ödenen Katma Değer Vergisinin İadesinde Usul ve Esaslar Belirtilmiştir.
Bu kanunun 2. Maddesiyle 3065 sayılı KDV Kanunu’nun Mükellef başlıklı 8 inci maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Şu kadar ki söz konusu iadenin yapılabilmesi için işlemle ilgili beyanların düzeltilmesi ve fazla veya yersiz hesaplanan verginin satıcı tarafından alıcıya geri verilmesi şarttır.”
Buna göre fazla ve yersiz ödenen Katma Değer Vergisinin iade edilebilmesi için öncelikle ilgili beyanların düzeltilmesi akabinde fazla veya yersiz hesaplanan verginin satıcı tarafından alıcıya geri verilmesi şart koşulmaktadır.
İlgili madde hükümleri 06.04.2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Gümrüksüz Satış Mağazalarına Yapılan Teslimler İhracat Teslimi Kapsamına Alınmıştır.
Bu kanunun 3. Maddesiyle 3065 sayılı KDV Kanunu’nun İhracat Teslimi ve Yurt Dışındaki Müşteriler İçin Yapılan Hizmetler başlıklı 12 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine “serbest bölgedeki alıcıya” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanununun 95 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasına göre faaliyette bulunan gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara veya bunların depolarına” ibaresi ve (b) bendine “vasıl olmalı ya da” ibaresinden sonra gelmek üzere “gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara veya bunların depolarına veya” ibaresi eklenmiştir.
İlgili madde hükümleri 01.06.2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.
Bazı Teslim ve Hizmetlere Tam İstisna Kapsamında KDV İstisnası Getirilmiştir.
Bu kanunun 4. Maddesiyle 3065 sayılı KDV Kanunu’nun Araçlar, Kıymetli Maden ve Petrol Aramaları ile Ulusal Güvenlik Harcamaları ve Yatırımlarda İstisna başlıklı 13 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiştir.
“k) Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanmak üzere yapılan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi, mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi ibadethaneler, Diyanet İşleri Başkanlığı denetimine tabi yaygın din eğitimi verilen tesisler, Gençlik ve Spor Bakanlığına ait gençlik merkezleri ile gençlik ve izcilik kamplarının inşası dolayısıyla bağışta bulunacaklara yapılan teslim ve hizmetler,
l) Sağlık Bakanlığınca izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından, Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere, münhasıran sağlık kurum ve kuruluşlarının bünyesinde verilen koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri (Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere söz konusu hizmetlerle birlikte sağlanan diğer teslim ve hizmetler istisnanın kapsamına dahil değildir.),
m) 26/6/2001 tarihli ve 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamındaki teknoloji geliştirme bölgesi ile ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde, 28/2/2008 tarihli ve 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde, 3/7/2014 tarihli ve 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamındaki araştırma laboratuvarlarında Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, münhasıran bu faaliyetlerinde kullanılmak üzere yapılan yeni makine ve teçhizat teslimleri (İstisna kapsamında alınan makina ve teçhizatın, teslim tarihini takip eden takvim yılının başından itibaren üç yıl içinde, Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetleri dışında kullanılması veya elden çıkarılması hallerinde, zamanında alınmayan vergi alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir. Zamanında alınmayan vergiler ile vergi cezalarında zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren başlar.),”
İlgili madde hükümleri 01.06.2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.
Bazı Teslim ve Hizmetlere Kısmi İstisna Kapsamında KDV İstisnası Getirilmiştir.
Bu kanunun 5. Maddesiyle 3065 sayılı KDV Kanunu’nun 17 nci maddesinin (4) numaralı fıkrasının (c) bendine “Gelir Vergisi Kanununun 81 inci maddesinde belirtilen işlemler ile” ibaresinden sonra gelmek üzere “aynı maddenin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde yazılı şartlar dahilinde adi ortaklıkların sermaye şirketine dönüşmesi işlemleri ve” ibaresi eklenmiş, (g) bendinde yer alan “atıklarının” ibaresi “atıkları ile konfeksiyon kırpıntılarının” şeklinde değiştirilmiş ve (o) bendinde yer alan “; ithalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri ile” ibaresi madde metninden çıkarılmış ve fıkraya (o) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir.
“ö) Gümrük antrepoları ve geçici depolama yerleri ile gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda, ithalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri,”
İlgili madde hükümleri 01.06.2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.
İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Alım Satımında Özel Matrah Şekli Belirlenmiştir.
Bu kanunun 6. Maddesiyle 3065 sayılı KDV Kanunu’nun Özel Matrah Şekilleri başlıklı 23 üncü maddesinin birinci fıkrasına (e) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiş ve mevcut (f) bendi (g) bendi şeklinde teselsül ettirilmiştir.
“f) İkinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, katma değer vergisi mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dâhil) alınarak vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın satılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların tesliminde matrah, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutardır.”
İlgili madde hükümleri 01.06.2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.
Katma Değer Vergisinde İndirim Sınırı Takvim Yılından Takip Eden Takvim Yılı Sonuna Kadar Uzatılmıştır.
Bu kanunun 8. Maddesiyle 3065 sayılı KDV Kanunu’nun Vergi İndirimi başlıklı 29 uncu maddesinin;
b) (3) numaralı fıkrasına “vuku bulduğu” ibaresinden sonra gelmek üzere “takvim yılını takip eden” ibaresi eklenmiştir.
Buna göre indirim hakkı, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılını takip eden takvim yılı aşılmamak kaydıyla ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilecektir.
İlgili madde hükümleri 01.01.2019 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.
Vergilendirme Döneminden Sonra Ortaya Çıkan Giderler Dolayısıyla Yüklenilen KDV’nin İadesine İmkan Tanınmıştır.
Bu kanunun 8. Maddesiyle 3065 sayılı KDV Kanunu’nun Vergi İndirimi başlıklı 29 uncu maddesinin;
a) (2) numaralı fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “teslim ve hizmetin gerçekleştiği vergilendirme döneminde” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
İlgili madde hükümleri 06.04.2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.
Değersiz Alacaklar İçin Beyan Edilen KDV’nin İndirimine İmkan Getirilmiştir.
Bu kanunun (3) numaralı fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş ve mevcut (4) numaralı fıkra buna göre teselsül ettirilmiştir.
“4. Vergi Usul Kanununun 322 nci maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin hesaplanan ve beyan edilen katma değer vergisi, alacağın zarar yazıldığı vergilendirme döneminde indirim konusu yapılabilir (Şu kadar ki Vergi Usul Kanununun 323 üncü maddesine göre karşılık ayrılmak suretiyle gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınan katma değer vergisinin bu fıkra kapsamında indirim konusu yapılabilmesi için gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gelir olarak dikkate alınması şarttır.).”
İlgili madde hükümleri 01.01.2019 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.
İndirilemeyecek Katma Değer Vergisinde Değişiklik Yapılmıştır.
Kısmi İstisna Kapsamında Olan Bazı Mal Ve Hizmet Teslimlerininde Yüklenilen KDV’nin İndirimine İmkan Verilmiştir.
Bu kanunun 8. Maddesiyle 3065 sayılı KDV Kanunu’nun İndirilemeyecek Katma Değer Vergisi başlıklı 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının;
(a) bendine “teslimi ve hizmet ifası” ibaresinden sonra gelmek üzere aşağıdaki parantez içi hüküm eklenmiştir.
“(Bu Kanunun 17 nci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (b), (c) ve (d) bentleri ile (4) numaralı fıkrasının (ı) ve (ö) bentleri uyarınca katma değer vergisinden istisna edilen işlemler hariç)”
Buna göre;
KDV Kanunu 17/2.Maddesi
b) 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Kanun hükümlerine tâbi özel okullarca bedelsiz verilen eğitim, öğretim hizmetlerinde ilgili dönemdeki kapasitelerinin % 10’unu, 24/3/1950 tarihli ve 5661 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurtları ve Aşevleri Hakkındaki Kanuna Ek Kanun ile 30/4/1992 tarihli ve 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun hükümlerine göre kurulan öğrenci yurtları tarafından bedelsiz verilen yurt hizmetlerinde ilgili dönemdeki kapasitelerinin % 10’unu, üniversite ve yüksekokullarda ise % 50’sini geçmemek üzere verilen bedelsiz eğitim ve öğretim hizmetleri, kanunların gösterdiği gerek üzerine bedelsiz olarak yapılan mal teslimi ve hizmet ifaları, birinci fıkrada sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifaları ile fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin teslimi,[2]
c) Yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilik ve konsoloslukları ile yabancı hayır ve yardım kurumlarına, bu maddenin 1 numaralı fıkrasında sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapacakları teslim ve hizmetlere ilişkin olarak yapılan teslim ve hizmetler.
Maliye Bakanlığı, istisna kapsamına girecek mal ve hizmetler ile bunların asgari tutarlarını ve bu bendin uygulamasına ilişkin usul ve esasları tespit etmeye yetkilidir.
d) 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki tescilli taşınmaz kültür varlıklarının rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelerine münhasır olmak üzere, bu projelendirmelerden yararlananlara verilen mimarlık hizmetleri ile projelerin uygulanması kapsamında yapılacak teslimler.
KDV Kanunu 17/4.Maddesi
ı) Serbest bölgelerde verilen hizmetler ile serbest bölgelere veya bu bölgelerden yapılan ihraç amaçlı yük taşıma işleri
ö) Gümrük antrepoları ve geçici depolama yerleri ile gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda, ithalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri,
İlgili madde hükümleri 01.01.2019 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.
Zayi Olan Veya İstisna Kapsamında Teslim Edilen Amortismana Tabi İktisadi Kıymetlere İlişkin Yüklenilen Katma Değer Vergisi’nin İndirimine Kıstaslar Gertirilmiştir.
(c) bendine aşağıdaki parantez içi hüküm eklenmiştir.
“(Şu kadar ki Vergi Usul Kanununun 315 inci maddesine göre Maliye Bakanlığınca belirlenen faydalı ömürlerini tamamladıktan sonra zayi olan veya istisna kapsamında teslim edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin yüklenilen katma değer vergisi ile faydalı ömrünü tamamlamadan zayi olan veya istisna kapsamında teslim edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin yüklenilen katma değer vergisinin kullanılan süreye isabet eden kısmı indirilebilir.)”
İlgili madde hükümleri 06.04.2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.
Transfer Fiyatlandırmasında Yurtiçi İşlemlere Ait Beyan Edilip Ödenen Kdv’nin Durumu
(d) bendinin parantez içi hükmünde yer alan “ilişkin ithalde veya sorumlu sıfatıyla ödenen” ibaresi “ilişkin ithalde veya sorumlu sıfatıyla ödenen katma değer vergisi ile yurt içindeki işlemlerde mal teslimi veya hizmet ifasında bulunan mükellefler tarafından ilgili vergilendirme döneminde beyan edilerek ödenen” şeklinde değiştirilmiştir.
Bu kapsamda Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisi indirim yapılamayacak olup (5520 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançlar ile Gelir Vergisi Kanununun 41 inci maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendine göre işletme aleyhine oluşan farklara ilişkin ithalde veya sorumlu sıfatıyla ödenen katma değer vergisi ile yurt içindeki işlemlerde mal teslimi veya hizmet ifasında bulunan mükellefler tarafından ilgili vergilendirme döneminde beyan edilerek ödenen katma değer vergisi hariç)
İlgili madde hükümleri 06.04.2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.
Değersiz Alacaklarda Alıcı Tarafından Ödenmeyen KDV’nin Durumu
(d) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (e) bendi eklenmiştir.
“e) Vergi Usul Kanununun 322 nci maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin alıcı tarafından ödenmeyen katma değer vergisi.”
İlgili madde hükümleri 01.01.2019 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.
İndirim Yoluyla Telefi Edilemeyen Kdv’nin İade Telep Süresi 2 Yıl Olarak Yeniden Belirlenmiştir.
Bu kanunun 10. Maddesiyle 3065 sayılı Kanunun 32 nci maddesinin birinci fıkrasına “indirilemeyen Katma Değer Vergisi,” ibaresinden sonra gelmek üzere “işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar talep edilmesi şartıyla” ibaresi eklenmiş ve üçüncü fıkrasında yer alan “sınırlayabilir.” ibaresi “sınırlamaya; imalatçılar tarafından yapılan ihracat işlemlerinden kaynaklanan iadelerde, yüklenilen katma değer vergisi yerine sektörler itibarıyla ihracat bedelinin belli bir oranına kadar iade yaptırmaya yetkilidir.” şeklinde değiştirilmiştir.
İlgili madde hükümleri 01.01.2019 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.
Hasılat Esaslı Vergilendirme Yöntemi Getirilmiştir.
3065 sayılı Kanunun mülga 38 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
“Hasılat esaslı vergilendirme
MADDE 38- Ticari kazancı işletme hesabı esasına göre tespit edilenler ile mesleki kazancı serbest meslek kazanç defterine göre tespit edilenlerden Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen sektör ve meslek grupları kapsamında yer alanlar, talep etmeleri halinde vergiye tabi işlemlerin karşılığını teşkil eden (katma değer vergisi dâhil) bedel üzerinden, bu Kanunun 28 inci maddesi uyarınca belirlenen en yüksek oranı geçmemek üzere, Bakanlar Kurulunca ilgili sektör veya meslek grubu için belirlenen oran uygulanmak suretiyle hesapladıkları katma değer vergisini, indirilecek katma değer vergisi ile ilişkilendirmeksizin beyan ederek öderler.
Birinci fıkra kapsamında hasılat esaslı vergilendirme usulüne göre vergilendirilen mükellefler, kazançlarının tespitinde kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisi ile hasılat esaslı vergilendirme usulüne göre beyan ederek ödedikleri katma değer vergisini işlemin mahiyetine göre gider veya maliyet, yaptıkları teslim ve hizmetler dolayısıyla hesapladıkları katma değer vergisini gelir olarak dikkate alırlar.
Hasılat esaslı vergilendirme usulüne geçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe bu usulden çıkamazlar.
Bakanlar Kurulu Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükelleflerinden, yıllık iş hacimleri Vergi Usul Kanununun 178 inci maddesine göre ikinci sınıf tüccarlar için geçerli olan haddin iki katına kadar olanları, hasılat esaslı vergilendirme usulü kapsamına almaya, Maliye Bakanlığı bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”
İlgili madde hükümleri 01.01.2019 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununda Yapılan Düzenlemeler
Taksi,Dolmuş,Minibüs ve Umum Servis Araçlarına Ait Ticari Plakaların Elden Çıkarılmasında İstisna Getirilmiştir.
Bu kanunun 15. Maddesiyle 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun Değer Artış Kazançları başlıklı mükerrer 80 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “Bir takvim” ibaresi “Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların elden çıkarılmasından doğan kazançların tamamı ile bir takvim” şeklinde değiştirilmiştir.
İlgili madde hükümleri 06.04.2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
213 Sayılı Vergi Usul Kanununda Yapılan Düzenlemeler
İncelemede Uyulacak Esaslarda Değişiklik Yapılarak Katma Değer Vergisi İade İncelemelerinde Süre Üç Ay Olarak Belirlenmiştir.
Bu kanunun 19. Maddesiyle 213 sayılı Vergi Usul Kanunu İncelemede Uyulacak Esaslar başlıklı 140 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“6. İncelemeye başlanıldığı tarihten itibaren, tam inceleme yapılması halinde en fazla bir yıl, sınırlı inceleme yapılması halinde en fazla altı ay, katma değer vergisi iade incelemelerinde ise en fazla üç ay içinde incelemeleri bitirmeleri esastır. Bu süreler içinde incelemenin bitirilememesi halinde ek süre talep edilebilir. Bu talep vergi incelemesine yetkili olanların bağlı olduğu birim tarafından değerlendirilir, tam ve sınırlı incelemelerde altı ayı, katma değer vergisi iade incelemelerinde ise iki ayı geçmemek üzere ek süre verilebilir. Bu durumda, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların bağlı olduğu birim tarafından incelemenin bitirilememe nedenleri yazılı olarak nezdinde inceleme yapılana bildirilir. Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların bağlı olduğu birimler vergi incelemesinin öngörülen süreler içinde bitirilmesi için gerekli tedbirleri alırlar.”
İlgili madde hükümleri 01.01.2019 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.
Smmm’lere KDV İade Raporu Düzenleme Yetkisi Getirilmiştir.
Bu kanunun 20. Maddesiyle 213 sayılı Kanunun 256 ncı maddesinin son cümlesinde yer alan; “tasdike” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve 3568 sayılı Kanunun 8/A maddesi uyarınca düzenlenecek katma değer vergisi iadesine dayanak teşkil eden rapora” ibaresi ve “yeminli mali müşavirler” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve serbest muhasebeci mali müşavirler” ibaresi eklenmiştir.
İlgili madde hükümleri 06.04.2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.
Saygılarımızla,
Boğaziçi Yeminli Mali Müşavirlik ve Denetim A.Ş.