2022-18 : Ekli ‘Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’ Hk.
VERGİ SİRKÜLERİ
Sirküler Tarihi: 24.02.2022
Sirküler No: 2022/18
Konu: Ekli ‘Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’ Hk;
1- Kullanılmış komple tesis ithalatında Gümrük Vergisi Muafiyetinden Yararlanamayacak Makine ve Teçhizat (EK-8) sayılı listede yer alan makine ve teçhizatın KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti sağlanmaksızın toplam sabit yatırım tutarına eklenmesi uygun görülmüştür.
2- Otomobil üretim yatırımlarına yönelik teşvik belgelerindeki otomobil ithaline ilişkin izin kapsamı genişletilmiştir. Mevcut uygulamada, otomobil üretimine yönelik düzenlenen teşvik belgesindeki (asgari 100bin adet/yıl kapasiteli) kayıtlı toplam sabit yatırım tutarının %20 sini geçmesini müteakip yatırım süresi içerisinde olmak kaydıyla motor silindir hacmi 1600 cm3 e kadar olan otomobil ithaline Bakanlık tarafından izin verilmeye devam edilmektedir. Hibrit ve elektrikli, araç üretim için düzenlenen teşvik belgeleri kapsamına aşağıdaki güncelleme getirilmiştir.
Hibrit ya da elektrikli araç üretimine yönelik düzenlenen teşvik belgelerinde, kayıtlı sabit yatırım tutarının yüzde yirmisinin gerçekleştirilmesini müteakip, yatırım süresi içerisinde olmak kaydıyla gümrük vergisine tabi olmaksızın yatırımcılara;
· ilave kapasitenin yüzde 2,5ine kadar ve motor silindir hacmi 2.500 cm3 kadar olan otomobil,
· brüt ağırlığı 5 tonu geçmeyen eşya taşmaya mahsus motorlu araç ithaline
izin verilebileceği açıklanmıştır. İzin verilen gümrük vergisine tabi olmaksızın yapılacak ithalat, otomobil üretimine yönelik teşvik belgesi için otomobil, elektrikli ya da hibrit ticari araç üretimine yönelik teşvik belgesi için ticari araç ithali ile sınırlıdır. Teşvik belgesi kapsamında ithaline izin verilen toplam araç sayısı, belgede kayıtlı ilave kapasitenin yüzde onbeşini aşamaz.
Diğer yandan, belge kapsamında motor üretiminin de yer alması halinde, motor üretim kapasitesinin yüzde onbeşi kadar daha (Motor üretim kapasitesinin, otomobil üretim kapasitesinden fazla olması durumunda otomobil kapasitesi dikkate alınır.) silindir hacmi 1.600 cm3e kadar olmak üzere ilave otomobil ithaline izin verilebilir. (Değişikli öncesi 1600 cm3 e kadar olan araç sınırı Kararda yer almamaktaydı.)
3- Faiz desteği kapsamına İmalata Dayalı İthal İkamesi paketinin de 3.4.ve 5 ci bölge illerinin ilçelerinde kullandırılması kapsamında faiz desteği üst limitinin 1 kat artırılması uygun görülmüştür.
4- Teşvik belgesinin iptali ya da kısmı müeyyide uygulanması halinde yatırımcılara verilen faiz desteği miktarının nasıl alınacağına ilişkin açıklamalar Karara eklenmiştir.
5- Yatırım teşvik belge süresi tamamlandıktan sonra en geç 6 ay içerisinde Bakanlığa başvuru yapılması gerekmektedir. Müracaat edilmemesi halinde Bakanlık tarafından yatırımcıya bildirimde bulunacağı açıklanmıştır. Bildirim tarihini 2 ay müteakip tamamlama vizesi başvurusunda bulunulmaması halinde yatırım teşvik belgesinin iptal edilebileceği Karara eklenmiştir.
6- İmalat sanayine yönelik olarak düzenlenen teşvik belgelerindeki yatırımla ilgili bina-inşaat harcamalarının KDV İade süresi 2024 yılı sonuna kadar uzatılmıştır.
7- Lisanssız faaliyet kapsamında ve bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü ile sınırlı olmak kaydıyla, güneş enerjisine (GES)* dayalı elektrik üretim tesisi yatırımları ile rüzgâr enerjisine (RES) dayalı elektrik üretim tesisi yatırımları faiz/kâr payı desteği sağlanmaksızın, bölgesel destek kapsamına alınmıştır.
Yatırımın 1.inci,2.inci ve 3.uncu bölgelerde gerçekleşmesi durumunda 4.uncu bölge desteği, 4.uncü , 5.inci ve 6.ıncı bölgelerde gerçekleşmesi halinde ise bulunduğu bölge desteklerinden faydalanacağı açıklanmıştır.
Buna göre yatırımın 1.ci, 2.nci ,3.uncu ve 4.uncu bölge illerinde yapılması durumunda alınabilecek destek unsurları aşağıdaki gibidir.
KDV İstisnası
Gümrük Vergisi Muafiyeti
Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği - 6 Yıl
Vergi İndirim %70, Yatırıma Katkı Oranı %30
a) Güneş enerjisinden elektrik üretimi yatırımlarında; modernizasyon niteliğindeki yatırımlar, 240 KW altı kapasitedeki (çatı dâhil) yatırımlar teşvik edilmemektedir.
b) Kararın ek-8 sayılı listesinde bulunan makine teçhizat ithalinde gümrük vergisi muafiyeti uygulanmamaktadır.
C) Yurtdışından temin edilecek güneş enerjisi panelleri yatırım harcaması olarak kabul edilmemektedir.
8- Ferro- Krom üretimine yönelik olarak İstanbul ili hariç olmak üzere US- 97 kodu 2710.8.02 olan ferro-krom üretimine yönelik yatırımlar 1 inci, 2 nci ve 3 üncü bölgelerde gerçekleştirilmeleri halinde 4 üncü bölgede uygulanan, 4 üncü, 5 inci ve 6 ncı bölgelerde gerçekleştirilmeleri halinde ise bulunduğu bölgede uygulanan bölgesel desteklerden yararlanacağı açıklanmıştır.
9- Gümrük Vergisi Muafiyetinden Yararlanamayacak Makine ve Teçhizat (EK-8) sayılı liste güncellenmiştir. Bu listede bulunan makine-teçhizat Gümrük Vergisi Muafiyeti sağlanmaksızın ithal edilebilmekte ve toplam sabit yatırım tutarına eklenmektedir.
İlgili Cumhurbaşkanlığı Kararı’na aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Boğaziçi Yeminli Mali Müşavirlik ve Denetim A.Ş.